• Proparty partyszervíz

  • Rendezvény kaszinó

  • Mobil koktélbár

  • Proparty - Bár-hol, bár-mikor!

  • Mobil kaszinó

Rendezvénykaszinó & koktélbár

BLACK JACK EREDETE

A Black Jack pontos születési helye elég homályos, de azt tartják, hogy legvalószínűbben a francia „chemin de fer”, vagy „French Ferme” nevű játékból alakult ki.
Mások azt állítják, hogy a Black Jack XVIII.század kezdetén működő francia kaszinókig eredeztethető vissza, ahol Ving- et-un- nak (hu-szon- egy) hívták. Az USA-ban az 1800-as évek eleje óta játszák bizonyíthatóan.
A játékot azért keresztelték Black Jack- nek, mert ha akkoriban a játékos első két kártyája Pikk Ász és Pikk Jumbó volt, akkor extra nyereményt fizettek neki.
Így miután a fontos pikk jumbó egyben fekete is volt (black) és jumbó is (jack) a Black Jack megszületett.
A szerencsejáték legális volt 1850 és 1910 között a vadnyugaton, majd Nevada állam bűncselekménnyé nyilvánította.

1931-ben Nevada újra legalizálta a kaszinóban történő szerencsejátékot és a Black Jack az egyik legnépszerűbb játékká vált, amely ráadásul a legjobb esélyeket nyújtotta a kaszinóban játszhatók közül. Európába a XX. Század elejére került vissza a tengeren túlról a játék.
A kaszinó legyőzhető-Ken Uston és Keith Taft története:
Ken Uston, mint matematika zseni 169-es IQ-val már 16 éves korában látogathatta a Yale egyetemet, diplomáját a Harvardon szerezte. Nem sokkal később a san francisco-i tőzsde alelnöke lett.



Az ötvenes évek vége felé kutatók egy csoportja analizálta a nevadai kaszinók házszabályán alapulva a Black Jack szabályait. Számítógép algoritmust használva felfedtek néhány meglepő tényt, miszerint a Black Jack - ellentétben a craps-el, rulettel, és játékgépekkel - uralható, ha sajátos matematikai princípiumait betartják. Ez azt jelenti, hogy meg kell találni a tét megfelelő növelését és csökkentését a ház és a játékos között, a deck tartalmának változása viszonylatában.

Egyszerűen szólva, amikor a játékos Black Jacket kap, tétjének másfélszeresét nyeri; viszont, ha a dealernek van Black Jackje és a játékosnak nincs, csak a tétjét veszti el.
Ha egypaklis játéknál, az első leosztásnál mind a négy Ász feltűnt, az esély a Black Jackre a következő leosztásokban: nulla. Annak a játékosnak, aki a második leosztásnál száll be, sokkal alacsonyabb az esélye, mint rendesen. De ez fordítva is igaz: ha nincs ász, és tizes értékű lap az első leosztásban, a Black Jack statisztikai előfordulásának az esélye jóval nagyobb lesz a normálisnál a következő körökben. Ha a játékosnál van az előny, jóval nagyobb tétben fogadhat, míg ha ez fordítva van, csökkentheti a tétet. Ezeknek a téteknek a súlyozott átlaga előnyt ad a játékosnak a házzal szemben.


Ken Ustont elbűvölte a Black Jack, és csatlakozott egy kártyaszámoló csapathoz. Törekvése annyira sikeresnek bizonyult, hogy hamarosan otthagyta alelnöki posztját a tőzsdénél, így egész idejét a játékra szentelhette.
Miután, hosszú éveken át, élvezhette a sikert a világ kaszinóiban, Ken találkozott Keith Taft-tal, aki elektromérnök volt, és kifejlesztett egy számítógépet, ami tökéletesen tudott Black Jacket játszani, és nem hívta fel magára a figyelmet. A számítógép prototípusát George-nak hívták.

George mikroprocesszort, memóriát és tárolt programot tartalmazott egy plasztik dobozban, ami nem volt nagyobb, mint egy szemüvegtok. Miután kiszámolta a ház előnyét a következő körre, George pontosan jelezte, milyen tétet kell rakni. George azt is tárolta, hogy milyen kártyák mentek ki a játék során, és azt figyelembe véve mit kell dönteni a játékosnak a lapjával kapcsolatban (húz, megáll, dupláz, szétválaszt).
A zsebméretű adatbeviteli egység négy gombját négy ujjal lehetett kezelni, ezeken kapta George az információt a játékról. A kapcsolók bináris kóddal működtek, értékük 1-től 15-ig jelezte a kiment kártyákat. George kimenő jeleit egy testre erősített vibráló egység képezte, amely Morse-szerű rövid és hosszú jeleket adott, amelyek a játékos lapjával kapcsolatos optimális döntését tartalmazták. A beredezés elemről működött, és drótok kötötték össze a rejtett, testre erősített és zsebben hordott egységekkel.

1977. február 1-jén Ken és George együttműködése a las vegasi Golden Gate kaszinóban vette kezdetét. Ez volt az első alkalom, hogy számítógépet sikeresen alkalmaztak kaszinóban. A korábbi kísérletek sikertelenek voltak. Néhány órai játék után Ken megállapította, hogy George sikeresen szerepelt. Ez csak a kezdet volt. Ettől a pillanattól kezdődött a Black Jack történetének legnagyobb nyerő sorozata.

Ken és Keith megkezdte a "számítógépkezelők" kiképzését. Hogy elkerüljék a pitboss figyelmét Keith megosztotta az egységet a kezelő és a játékos között, az utóbbi volt a Big Player (BP). A BP csak az asztalnál állt, és aszerint váltogatta a tétjeit, ahogy azt a cipőjében lévő egység jelezte.

A las vegas-i öröklakás átalakult Black Jack komplett gyakoroló teremmé, asztalokkal, kártyákkal és elektronikus szerelőműhellyel. A szobák tele voltak elemekkel, drótokkal, és elektronikával ellátott varázscipőkkel. Ken munkája a játékos team menedzselése volt, míg Keith az elektronikával foglalkozott. A csoport hamarosan tizenhat fősre bővült: nyolc számítógépkezelő és 8 BP volt benne.

Eljött az idő, hogy a csoport, élőben is kipróbálja magát. A következő több mint három hétben az idő 80%-ában nyertek, ami sokkal jobb, mint a 60%-ot eredményező manuális játék. Öt hét után a csapat meghaladta a 110.000$-t.

A kaszinók először szerették a Big Player-eket, akik pénzes balek bandának tűntek, és úgy néztek ki, mintha köteg pénzeket tudnának elveszteni. Ingyenes szolgáltatásokat kaptak az MGM-ben, a Caesars Palace-ban, a Stardust-ban, és a Sahara-ban. A BP-ek meglehetősen jól éltek, nagy borravalókat adva a házak legkedvesebb bútordarabjaivá váltak, élvezték a műsoros estek első sorába szóló jegyeket, és a különlegesen finom ételeket, amelyeket a kaszinó biztosított számukra. Hatalmas sikerük volt, és ők voltak a házak legdrágább vendégei.

A Black Jack csapat egyfolytában nyert és ezzel a pitboss figyelmét is magára vonta. A kaszinó ügynökei követték a BP-ket a házon kívül is, akik többször taxit és irányt váltottak mielőtt visszatértek volna bázisukra. Elhatározták, nem kísértik tovább a sorsot, hanem átköltöznek Lake Tahoe-ba. Ez végzetes hibának bizonyult.

A Black Jack csapat a Sahara-t, a Harrah's Casino-t és a Harvey's Wagon Wheel-t látogatta. Azonban az 1000 $-os tétek sokkal feltűnőbbek voltak Lake Tahoe-ban, mint Las Vegasban, és az asztalfőnökök gyanakodni kezdtek. A BP-ket a Harrah's-ban egy hátsó irodába vitte két tagbaszakadt biztonsági ember, ahol megmotozták őket, és felfedezték az elektromos berendezéseket. Jelentették a dolgot a többi kaszinónak, ahol a többi csapattagot is elfogták.

A rendőrség is bekapcsolódot az ügybe, és tiltott szerencsejáték címén emeltek vádat ellenük. A számítógépet elküldték az FBI washingtoni központjába szakértői vizsgálatra. Öt hónappal később visszaküldték a gépeket azzal, hogy nem alkalmasak csalásra. Minden vádat elejtettek. Ettől a naptól kezdve nem volt illegális kaszinóban számítógépet használni, de az is kétségtelen volt, hogy a kör hamarosan bezárul.

A letartóztatottak között volt Keith fia is, akire felesége nyomást gyakorolt, hogy szálljon ki a Black Jack üzletből, és váltson valamilyen legális foglalkozásra. Ken és Keith mégis visszatértek a team játék koncepciójához, de már nem használtak berendezéseket.

Ken csapata százezer dolláros nagyságrendben nyert Las Vegasban és milliókat Atlantic Cityben, mielőtt a kaszinók pert indítottak ellene. Nem sokkal ezután, egy másik bírósági eljárás indult azért, hogy a kártyaszámolók is játszhassanak Atlantic Cityben. Ennek a mozgalomnak az egyik vezetője Ken volt, akit a Sixty Minutes-be is meghívtak 1981-ben.

1982. szeptember 19-ei halála előtt Ken megjelentette könyvét, "Million Dollar Black Jack" címmel. Kétségkívül, azóta is ez az egyik legjelentősebb kiadvány a Black Jackről. Kifejti az alap startégiát és a progresszív tétrendszert. Ken Uston 52 éves korában halt meg, párizsi lakásában találták meg. Annak ellenére, hogy a kaszinóüzletben számos ellenséget szerzett, halála körül semmi gyanúsat nem találtak. Nem indult nyomozás, és a hatóságok azt állapították meg, hogy szívrohamban halt meg.

A kártyaszámolás ma sem számít illegálisnak, de a legtöbb kaszinó figyeli a játékosokat, és gyanú esetén eltávolítja őket. A team-játék ellen vezették be a "No Mid-Shoe Entry" szabályt.